Bloggarkiv

Vårt dagliga bröd
Vårt dagliga bröd
Vårt dagliga bröd är en serie recept och tips på hur man får till olika sorters matbröd. Bianca Holmberg, Chribbe Aarnio, Gunnevi Winberg och Martin Nord turas om med att bjuda KP-läsarna på sina läckraste recept och bästa tips.

Hålkakor

04.06.2014 10:39

Det ligger lite mystik i surdegsbakningen. Många tror att det är både svårare och krångligare än annat matbröd.

Egentligen är det inte ett dugg svårare, det tar bara lite längre tid i och med flera jäsningsmoment. Ena dagen gör man roten, eller plockar fram den ur frysen, följande dag bakar man ut degen.

Jag bakade mitt allra första surbröd tillsammans med ett gäng barn i 7-10-årsåldern som jag ordnade kurser i bakning för. Vi gjorde massor med kul saker på kursen, men bakning var det populäraste. När vi skulle baka surbröd gjorde jag roten hemma dagen innan. Följande dag ältade vi den slutliga degen och bakade både hålkakor och limpor tillsammans. Slutresultatet var strålande. Barnen tuggade i sig allt bröd med enbart smör som pålägg och sa att de aldrig tidigare hade ätit ett så gott surbröd. Bröden såg ibland ut som någonting katten släpat in, men smaken var i det här fallet huvudsaken.

Det finns många fördelar med ett surdegsbröd. Det är saftigare och har längre hållbarhet.

Hålkakor

1 liter ljummet vatten (rumstempererat)
1 liter rågmjöl (grovt, fint eller en blandning av båda)
1 matsked salt

Till första surdegsroten blandar du 3 dl ljummet vatten med 2 dl rågmjöl till en lös deg. Låt stå i rumstemperatur i minst ett dygn. När roten är klar att använda är den bubblig med en svagt syrlig doft.

Ett eller två dygn senare tillsätter du 7 dl ljummet vatten samt 8 dl rågmjöl och 1 msk salt. Jag brukar använda halva mängden råggröpe (= grovt rågmjöl) och halva mängden fint rågmjöl. Tillsätt mera mjöl om degen verkar alltför lös. Älta degen på bakbordet tills den släpper från bakbordet. Ta undan en klump av degen (ca 2 msk stor) som du kan frysa som rot till nästa surdegsbak. Förr skulle man dessutom göra ett kors i degen för att välsigna brödet. Baka ut degen till hålkakor eller limpor. Ta ut mitthålet i hålkakan med ett dricksglas el. liknande. Picka med en gaffel hål i bröden. (En del strör också lite rågmjöl över ytan). Grädda limpor i 200 grader varm ugn ca 40-50 minuter (Hålkakor blir färdigtgräddade på ca 30 minuter.)

När du ska baka surbröd följande gång och tar fram din klump surdeg från frysen låter du den stå hela dagen i rumstemperatur för att surna ytterligare. Lägg klumpen i ett större kärl, häll över en liter rumstempererat vatten och låt stå till följande dag. Då blandar du degen och tillsätter mjölet och saltet som ovan.

Vill du ha en knaprig skorpa på brödet sätter du en skål vatten i ugnen under gräddningen och låter det färdigtgräddade brödet svalna på galler utan duk. Vill du ha ett mjukt surbröd sveper du in det i duk under avsvalningen.

Brödet smakar allra bäst som nygräddat med smör!

Gunnevi Winberg

När han mådde så dåligt att färgerna försvann ur hans liv började Matti Aspvik fotografera.

Depression. Vi är alla beroende av något, vi är alla missbrukare, säger Matti Aspvik. 13.12.2019 kl. 17:25
Han kallar sig en rastös rebell som hittat hem. Magnus Persson, tidigare pastor i partykyrkan United är nu lutherska präst.

präst. Han var pastor i en uppmärksammad och framgångsrik pingstförsamling i Malmö. Men ändå saknades något. Det var startskottet för en resa som ledde till Luther och till Evangeliska-Fosterlands Stiftelsen, EFS. Idag är Magnus Persson prästvigd och anställd av EFS. 13.12.2019 kl. 16:05

Esse. En donation på ett sexsiffrigt belopp av två privatpersoner har gett församlingshemmet i Esse en orgel. 13.12.2019 kl. 11:12

film. I Guds namn är en film om den lilla människan som farit illa i den ståtliga institutionen – och som trettio år senare kämpar för upprättelse och för att rättvisa ska skipas. 13.12.2019 kl. 15:28
Måste julklappen vara något man kan paketera?

julklappar. Julklapparna måste inte vara ett hot mot miljön eller plånboken, säger den gröna bloggaren Julia Degerth. Men hon vet att det inte är en enkel fråga. 12.12.2019 kl. 15:11
Jonas Jansson gillar jobbet på Intek i Jakobstad. Men ibland längtar han efter omväxling.

profilen. Jonas Jansson tycker om att prata med Gud och med sina grannar. Han skulle vilja att alla fick känna sig duktiga och fina. – Det viktigaste är att visa omtanke och bära varandras bördor. 13.12.2019 kl. 12:56
Stina Lindgård har tilldelats Pro ecclesia-medalj.

förtjänstmedalj. Kyrkostyrelsen har beviljat Pro ecclesia-utmärkelse till fyra personer. En av dem är Stina Lindgård som är kyrkoherde i Agricola svenska församling. 10.12.2019 kl. 17:28

lediga tjänster. Två tjänster har varit lediganslagna i stiftet och en sökande vardera. 10.12.2019 kl. 16:45
Välkommen till Matteus för att fira jul med bland andra diakoniarbetare Mari Johnson och frivilligarbetarna Marina Alén och Annica Söderström, eller till Petrus där julaftonen firas hemma hos Rebecka och Daniel Björk med familj.

julafton. I Matteus och Petrus församlingar sträcker sig julaftonens gemenskap ännu längre än julbönen. I Matteus firar man tillsammans i kyrkan och i Petrus hemma hos kyrkoherden. 12.12.2019 kl. 00:01
I butiken Lundagård i Jakobstad. Aja Lunds samlande är både jobb och hobby.

samlare. Man ska inte samla skatter på jorden, men tänk om sakerna är terapi, lek, möten och känslobehållare? 7.12.2019 kl. 11:13
I somras fick Svenska församlingshemmet en vattenläcka, och sedan dess har huset inte haft varmvatten.

Borgå. Borgå kyrkliga samfällighets omstridda fastighetsstrategi har återremitterats till gemensamma kyrkorådet. – Nu får församlingsråden i lugn och ro säga vad de tycker om fastighetsläget, säger domprosten Mats Lindgård. 5.12.2019 kl. 15:42
Café Torpet har beskrivits som ett vardagsrum där människor kan komma samman.

engagemang. Det nedläggningshotade Café Torpet i Södra Haga i Helsingfors får en fortsättning tack vare en förening som grundats av lokala invånare som vill ha kvar caféet. 4.12.2019 kl. 14:27

delaktighet. – Kyrkans delegation för tillgänglighet och funktionsvariationer konstaterade för några veckor sedan att vi gör historia eftersom det inte finns något motsvarande ännu i de nordiska kyrkorna, säger Katri Suhonen och hänvisar till Aktivt delaktig – Kyrkans handlingsprogram 2019–2024. 3.12.2019 kl. 16:32

kyrkoherdeinstallation. Mycket människor, mycket värme och adventsstämning. Det var söndagen i Sibbo i ett nötskal då församlingen fick en ny kyrkoherde i Camilla Ekholm. Samtidig gjorde också nya kaplanen Helena Rönnberg också sin första arbetsdag. 1.12.2019 kl. 20:09
Kjell Westö önskar sig en jul med rimligare konsumtion.

adventstid. Författaren Kjell Westö är svag för adventstiden och julen. Han brukar besöka kyrkor för att sitta ner och fundera en stund – trots att han inte själv är medlem i kyrkan. 28.11.2019 kl. 12:00

Soc & koms rektor Tuomas Martikainen har jobbat i krysset religion–samhälle.

MÅNGKULTUR. Svenska social- och kommunalhögskolan får med Tuomas Martikainen en religionsvetare som ny rektor. Generationer av social­arbetare och journalister har utbildats vid skolan, men i dag arbetar man också med frågor om relationer mellan etniska folkgrupper. 30.12.2022 kl. 14:16
Ulf Lundell och Eva Dahlgren.

psalmer. Svenska kyrkan fick över 9 000 förslag på nya psalmer när den rikssvenska psalmboken ska förnyas och revideras. 4.1.2023 kl. 11:11
Dennis Svenfelt

mission. Dennis Svenfelt, tidigare församlingspastor i Pedersöre, blir präst i den lutherska kyrkan i Lettland. I mitten av januari åker han till staden Liepaja för att jobba med en internationell församling där. 3.1.2023 kl. 13:45
Jubileumsåret öppnas i samband med högmässan i Borgå domkyrka på nyårsdagen 1.1.2023 klockan 12.15

BORGÅ STIFT. Borgå stifts jubileumsår inleddes på nyårsdagen. Temat för jubileumsåret är Tillsammanskraft – Mångfald och samarbete. 31.12.2022 kl. 15:12
Benjamin Häggblom intar gärna en lyssnande roll, inte minst i mötet med äldre människor.

korsholm. Han är ung, men inga­lunda oerfaren. Benjamin Häggblom ser sina unga år som både en styrka och orsak till eftertanke. 22.12.2022 kl. 14:54