Bloggarkiv

Laura Hellsten
Laura Hellsten
Laura Hellsten är född och uppvuxen i Mariehamn. Hon bor i Åbo där hon nyligen ansökt om att få börja doktorera i teologi. Laura är 33 år och gift med Markus. De bor i kollektivet Ödmjukhetens palats, tillsammans med några nära vänner.
– Jag kommer att blogga om vårt nya hem och hoppas kunna inspirera och uppmuntra människor att våga ta steg för att uppfylla sina drömmar.

Onsdag = Palatsmöte

04.04.2013 11:10

Igår kväll hade vi palatsmöte. Det har vi varje onsdag.

Nu kanske någon av er undrar vad ett sådant går ut på, så jag tänkte berätta :)

Palatsmöte är då vi en gång i veckan samlas med intentionen att alla som bor i palatset får bli hörda, sedda och att de olika behov som kan finnas får talas igenom. Ofta har vi också delat en gemensam måltid för att inleda palatsmötet. Just nu blir mötestiden ofta så sen på onsdagar att vi istället för gemensam middag, dricker en kopp te eller äter någon liten kvällsbit.

Det första vi gjorde igår var att påminna var och en om att vi samlas för att höra varandra och då är det viktigt att lämna telefonen, datorn och andra distraktioner borta för den stund vi är tillsammans. Efter det hade vi en kort bön där vi tackade för att vi nu äntligen får ha vårt första möte i det nya palatset.

Sedan fortsatte vi med vad som kallas en Kyrie och Gloria runda - något jag snappat upp på min förra arbetsplats (Åbo svenska församling), av Fredrik Portin. En Kyrie och Gloria runda går ut på att var och en får dela vad som varit jobbigt, utmanande eller ledsamt under den gångna veckan och sedan berätta vad som varit glädjeämnen, tacksägelser eller bönesvar. Ofta är det så att våra Kyrior och Glorior går ihop - det som varit en utmaning, förvandlar Gud till en gåva och det som varit ett sorgeämne har Han transformerat till Glädje. Efter Kyriet och Gloriat, delar man ännu vad vi ser fram emot under den kommande veckan.

När alla fått gå igenom och dela sina Kyrien, Glorior och sitt Hopp övergår mötet till att gälla mera "husangelägenheter". Med detta menar vi att vi delar hur det går med dom olika sysslor var och en sköter i hushållet, vi tar upp ifall någon är missnöjd med något eller önskar förändring på något. Även här är tanken att alla skall bli hörda och seddas. Vår filosofi är att om vi utgå från våra gemensamma värderingar, som alla delar, och är villiga all lyssna till varandras synpunkter i olika frågor, så hittar vi alltid på praktiska lösningar till dom konkreta utmaningarna. Ifall man istället försöker stirra på problem och ställa mitt sätt att göra emot dit sätt att göra, finner man sällan lösningar som inga blir halv-dåliga kompromisser. Den här typen av dialog, där behoven och värderingarna är centrala, kräver så klart, lite mera tid och krafter. Men och andra sidan, är vår erfarenhet under de senaste 3 åren av palatsboende, att vi nästan aldrig har gräl, kriser eller inflammerade situationer. Med hjälpa av denna kommunikations modell och genom att investera i att komma samman varje vecka, undviker vi de flesta utmaningar före de ens uppstår.

Under mötet igår, gick vi även igenom behovet av nya rutiner och nya "poster" (för hushållssysslor) nu när vi har nytt hus och nya saker att sköta. T.ex. kunde vi konstatera att vi behöver någon som ansvarar för oljepannan och att handelsministern har mera att göra, nu när butikerna är längre borta och vi fortsättningsvis varken har eller kommer att skaffa, någon bensindriven bil.

Samtidigt kunde vi konstatera att vi inga ännu kan besluta slutligen om vem som sköter riktigt vad eftersom vi ännu inga vet vilka nya rutiner detta hushåll kommer att innefatta. Så, precis som det är ibland, kommer det upp ämnen vi pratar om och kan konstatera vad vi strävar efter, men där vi ännu inga är i ett läge om att göra beslut om. Ibland behövs det bön, ibland bara tid och ibland finns det andra faktorer som behöver falla på plats förrän vi kan gå vidare i frågan. Det här är stunder som en "effektivitets centrerad" människa som jag, får lära sig att öva mitt tålamod.

På palatsmötet berättar vi även om vilka gäster som bett om att få komma till oss och kollar av med alla ifall vi har plats och utrymme för dessa. Vi hör även ifall någon av oss har resor eller jobb-keikkor som leder till att våra rum står lediga och då kan vi kanske ha flera människor på besök än vanligt.

Vi pratar också pengar och ekonomi på ett palatsmöte. Vi ser hur det står till i vår gemensamma matkassa och vilka utgifter vi kommer att ha här framöver. Tanken är alltså den att vi delar på allt. Det finns inga egna hyllor i köket eller frysen, utan alla mat, tvättmedels, toalettpappers, internet och andra utgifter står vi gemensamt för. Var och en ger av sina tillgångar till den gemensamma kassan och så sköter "handelsministern" om att köpa det alla önskar att skall finnas på plats. Själv får man sköta inköpen av kläder, personliga hygienartiklar, godis, alkohol och snabbmat eller icke-ekologiska köttprodukter, ifall detta är något man väljer att konsumera.

På palatsmötet ser vi också på olika specialfall som kan uppstå i samband med matkassan. T.ex. bjöd vi ju på både Sedermåltid och Uppståndelsefrukost under påsken och då har våra tillgångar överskridit det normala bruket. Gästfrihet hör ju till våra grundvärderingar, så vi skulle aldrig be gästerna om pengar, istället delar vi antingen gemensamt på det som tillkommer eller så väljer någon av oss som just då råkar ha lite extra finanser att välja att ge en lite större gåva den månaden. Ibland har vi ju också besökare som vill bidra och vara med på ett hörn, så då får dom lägga pengar direkt i kassan. Det är dock viktigt för oss att veta att de som ger finansiella tillskott gör det för att dom vill, inga för att dom har dåligt samvete eller lärt sig att så här "skall" man göra om man är gäst. Så under en lång tid, vägrade vi alls att ta emot pengar från utomstående. Nu har vi dock lärt oss att det faktiskt finns folk som ärligt och öppet blir så glada över det vi gör och hur vi tjänar varandra och andra, att de vill bidra med sina slantar och därför har vi faktiskt öppnat ett nytt palatskonto: FI90 4055 0011 4980 90 :)

När vi sedan tagit upp alla ärenden och blickat in i den kommande veckan, så avslutar vi mötet med att tacka varandra för tid och uppmärksamhet. Det samma vill jag göra för dig som orkat läsa ett så här långt inlägg!

Hej!
tack för din fråga. Orsaken till det frekventa användandet av inga, är för att jag kommer från Åland. I bloggtexter tycker jag det gör sig väl att dialektala uttryck och personligt språkbruk får komma fram mer än annars. Så SÖIS e de!
;)
Din blogg är mycket intressant,men jag undrar varför du konsekvent skriver inga istället för inte.

FMS arbetar bland annat i Mauretanien.

FMS. Finska Missionssällskapets omställningsförhandlingar innebär att personalstyrkan minskar med 42 årsverken genom uppsägningar och pensioneringar. Den svenska verksamheten påverkas också, men det är ännu oklart i vilken mån. 1.12.2023 kl. 14:23
Emma Audas, Göran Stenlund, Gun Geisor, Stefan Myrskog och Jan-Erik Lindqvist har förlänats Mikael Agricola-medaljen.

MIKAEL AGRICOLA MEDALJEN. I samband med Borgå domkapitels jubileumssammanträde förlänade biskop Bo-Göran Åstrand Mikael Agricola-medaljen åt fem personer; Emma Audas, Gun Geisor, Jan-Erik Lindqvist, Stefan Myrskog och Göran Stenlund. Medaljen är avsedd att ges som hedersbetygelse och gåva åt personer som verkat i Mikael Agricolas anda. 1.12.2023 kl. 16:59
Vid det Borgå domkapitels första möte den 1 december år 1923 var det dåvarande biskopen Max von Bonsdorff som svingade ordförandeklubban. År 2023 var det nuvarande biskopen Bo-Göran Åstrand som skötte det uppdraget.

BORGÅ STIFT 100 ÅR. Borgå stift har sedan årsskiftet firat att det i år gått 100 år sedan stiftet grundades. Idag, den 1 december, är ändå det närmaste en officiell födelsedag man kan komma, eftersom det första domkapitelsmötet de facto hölls den 1 december år 1923. Dagen till ära hölls ett jubileumssammanträde i exakt samma rum där det första mötet gick av stapeln för 100 år sedan. 1.12.2023 kl. 16:31
Lucas Snellman tror valet blir spännande.

KYRKOMÖTET. Borgå stift har sex ombud i kyrkomötet: två präster, tre lekmän och ett ombud från Åland. Fyra av de tidigare ombuden ställer inte upp för omval. Det innebär ett spännande val för Borgå stift. 29.11.2023 kl. 16:48
Ifjol deltog 47 488 unga i konfirmandundervisningen.

KONFIRMANDTIDEN. Ungefär 68 procent av unga som konfirmerades i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland under 2023 tycker att konfirmandtiden har påverkat deras psykiska välbefinnande på ett positivt sätt. Det här kommer fram i kyrkans nationella självutvärdering för konfirmander. 29.11.2023 kl. 08:00
Församlingsförbundets  verksamhetsledare Kalle Sällström, pristagaren Stefan Härus och biskop Bo-Göran Åstrand.

kulturpris. I trettio år var Stefan Härus redaktör för programmet Tack och lov i Yle Vega. Programmet presenterade andlig musik enligt lyssnarnas önskemål, och präglades starkt av Härus röst, personlighet, närvaro och kunskap. Dessa motiveringar lyftes fram när Stefan Härus fick Församlingsförbundets kulturpris år 2023. 28.11.2023 kl. 15:33

NYTT FRÅN DOMKAPITLET. Vem har sökt tjänsten som ledande kaplan i Väståbolands svenska församling? Vem blir citykaplan i Johannes församling? Läs mera i notisen från domkapitels senaste sammanträde. 28.11.2023 kl. 13:58
När Torsten Sandell tar emot gäster hemma i Helsingfors bjuder han ofta på turkiskt te.

KORANFORSKARE. Många muslimer upplever pressen från västvärlden som outhärdlig, säger Torsten Sandell, som bott länge i Turkiet och forskat i Koranen. 23.11.2023 kl. 08:00
För Mari Koli blev utmattningen och den påföljande pilgrimsvandringen den livsförändring hon behövde.

livskris. När hon var fem år hittade Mari Koli sin pappa död. Det är egentligen där berättelsen om krig, en utbränd vd och att vandra sig frisk börjar. – Jag hörde en röst som sa: Du måste gå till Santiago de Compostela. 22.11.2023 kl. 13:01
Mikael Nylund har hållit i trådarna för projektet från början, men hela församlingen har stått bakom projektet.

EKENÄS. I tider när kyrkobyggnader blir nattklubbar eller bostäder går Betesdaförsamlingen i Ekenäs mot strömmen. Frikyrkan har köpt och renoverar den mer än 150 år gamla träbyggnaden Ekenäs seminarium. 21.11.2023 kl. 18:19
Patrik Hagman är besviken efter sin senaste period som ombud.

KYRKOMÖTET. Ombuden Ulla-Maj Wideroos, Patrik Hagman och Rolf Steffansson har meddelat att de inte ställer upp för omval när ett nytt kyrkomöte ska väljas i februari. Kyrkpressen bad dem sammanfatta de senaste fyra åren och slutsatsen blev – det går kanske framåt, men framför allt går det långsamt. 20.11.2023 kl. 13:11
Elis Storsjö år i nian i Strandnäs skola i Mariehamn.

HÖSTDAGARNA. I år reste hela 600 ungdomar från olika håll i Svenskfinland till Höstdagarna i Toijala. Elis Storsjö från Mariehamn var en av dem. 20.11.2023 kl. 12:54
Kyrkomötet är kyrkans riksdag.

KYRKLIGA VAL. Kandidatnomineringen inför kyrkomötesvalet och valet av stiftsfullmäktige avslutades i onsdags. Här följer en preliminär sammanställning av listorna och kandidaterna. 17.11.2023 kl. 16:10
ETT GOTT RÅD. I den här serien ger personer goda råd till sitt yngre jag.

ETT GOTT RÅD. Då artisten Jukka Leppilampi var 20 år hittade han de vägar i livet som han traskat på sedan dess. Han ångrar nästan ingenting. 16.11.2023 kl. 11:42
I december 
ger kvartetten
som jobbar i församlingen 
i Sibbo julkonserter i Sibbo gamla kyrka.

sibbo. Sibbo svenska församling har fyra manliga medarbetare, och alla är duktiga sångare. De bildar kvartetten Vaneo, och nu övar de inför julkonserter i Sibbo gamla kyrka. 15.11.2023 kl. 16:08

Biskop Ivan Laptev - viger han präster i Sankt Petersburg för en utbrytarkyrka i Finland?

INGERMANLANDS KYRKA. Inom maj månad ska två av kyrkans missionsorganisationer förklara varför flera av deras anställda har prästvigts i en luthersk kyrka i Ryssland. Biskop Ivan Laptev i den ingermanländska kyrkan tycker ståhejet är märkligt. 14.5.2024 kl. 10:00
Nya kyrkomötet öppnades med gudstjänst i Åbo domkyrka.

KYRKOMÖTET. Många nya delegater i kyrkomötet. De tunga frågorna som samkönad vigsel eller organisationsreform i kyrkan kommer upp på onsdag. 13.5.2024 kl. 20:10
Verket ”Rebirth” av Kasper Dalkarl är inspirerat av ”Lemmikäinens moder” av Akseli Gallen-Kallela.

FOTOGRAFI. När fotografen Kasper Dalkarls pappa dog blev hans relation med mamma Åsa Dalkarl Gustavsson tätare. De började gå i bastu tillsammans, de blev vänner. Kaspers fotoutställning ”Mor och son” är deras gemensamma projekt. 13.5.2024 kl. 14:36
Jobbet som forskningschef för Stiftelsen för Åbo Akademi konstaterar Ruth Illman att har många likheter med motsvarande post vid SLS.

SVENSKA LITTERATURSÄLLSKAPET. Hon går från ett toppjobb till ett annat. Ruth Illman har gått i sina föräldrars fotspår, men motivationen kommer utan tvekan inifrån. Från och med september är hon ny forskningschef vid Svenska litteratursällskapet. 10.5.2024 kl. 19:52
Samuel Erikson installerades på Kristi himmelsfärdsdagen som kyrkoherde i Vörå församling. På bilden utöver honom från vänster till höger Samuels pappa Leif, kontraktsprost Tomi Tornberg, biskop Bo-Göran Åstrand, Vörås förra kyrkoherde Hans Boije och Benjamin Sandell.

kyrkoherdeinstallation. Kristi himmelsfärdsdagen blev en festdag i Vörå församlingen då nya kyrkoherden Samuel Erikson installerades av biskop Bo-Göran Åstrand under högtidliga former. Och Vöråborna slöt upp, både kyrkan och församlingshemmet var välfyllda. 9.5.2024 kl. 16:15