Bloggarkiv

Ewert Gustafsson
Ewert Gustafsson
Ålänningen och mariehamnaren Ewert Gustafsson är Kyrkpressens bloggare under mars månad. Han är en kyrklig mångsysslare som prövat på så gott som alla jobb en församling kan bjuda på. Senast på jobbet som predikobiträde i Brändö-Kumlinge.
– Jag har aldrig bloggat tidigare så det blir en helt ny utmaning för mig. Det blir väl både kortare funderingar och längre om allt möjligt. Det kan bli svårt att hålla en röd tråd tror jag. Det blir väl filosoferande på skärgårdsfärjan blandat med ensamhet i stormen på en klippa i havsbandet.

Tack

31.03.2013 22:56

Då var det slutbloggat på detta forum. Tack till alla som har läst! Kanske jag återkommer på något annat forum, någon annan tid. Och jag säger som jag sade i början:

Vissa händelser i denna kobbloggbok är ett resultat av bloggarens fantasier och har en existens enbart i denna kobbloggbok. De miljöer som beskrivs nedan eller ovanför finns i de flesta fall på riktigt, men inte alltid och inte överallt.

Ha så bra!
Q

Bildkobbloggbok

31.03.2013 17:40

Det får avsluta mitt kobbloggbokande. Bilder från månaden som gått.

En vanlig syn, färjkö
Altarskåpet är i väg för konservering. Inga fler plåster här!
Jacobs fönster
och Annas fönster
Organist Gustafssons tangenter. Det bara skriker och piper i stämmorna!
Akterdäck på båten mellan Kumlinge och Torsholma
Vinterviken
Upplagd, Kanske på väg mot vidare äventyr
Före detta
Nuvarande
"lugna hamn, efter stormiga färder"
Nu är det dags för någon annan att fortsätta göra spår i bloggvärlden här på Kyrkpressens blogg.

Glad påsk...

28.03.2013 20:34

...ät mycket ägg! Memma har jag glömt att köpa. På ansiktsboken skriver folk att de skall vara lediga. Jaha, bra för er. Jag jobbar, men tycker att det är roligt! Skärtorsdagens mässa i Anna är slut. Organist var Gustafsson. I morgon så prästerar jag. Organist Gustafssons mixtur-stämma rasade i första förspelet. Sedan rasade en annan stämma under psalm två. I sista psalmen låg jag och höll ner ett G. Det lät rent iallafall. Nåja, stilla lördagen är räddad då det blir att se över orgeln.
Långfredagen och självständighetsdagen är mina favoritdagar att hålla Gudstjänst på. Imorgon är det Improperierna och Lithanian. Välkomna om ni är ute i skärgården!

Snart är det slutbloggat, men antar att jag hinner lägga upp något till innan min tid på detta forum är slut.

Glad påsk!

bokstavsplock

26.03.2013 21:13

Det låg lappar med bokstäver på skrivbordet. Det här blev ordet:

Sången är bokstaven S. Församlingen sjunger. I församlingen får alla sjunga till och med om man bara har två toner i strupen där den ena är sprucken och den andra är falsk. Ibland lyfter taket av sången och ibland är det bara några få som sjunger. I psalmsången finns det vissa psalmer som gör att församlingen sjunger med, och i andra kanske man får sjunga själv. Allt beror på ens eget val av psalmer. Men man kan tyvärr inte sjunga allas favoritpsalmer alla söndagar. Och jag väljer väl svåra psalmer ibland...

A: Borde man spara till sist. Andakten, de ord man vill att folk skall bära med sig kan man inte leverera först. Då glöms det bort. Inte för att dragaren alltid har det viktigaste budskapet. Man samlas som en stor familj, en familj som samlats för att ha trevligt. I den finns det säkert tankar värda att ta vara på. De orden, värda att tänka på, en andakt för dagen som återstår.

M för musik. I en församling finns det ofta mängder av olika musik instrument. Orgeln är det största instrumentet av dem. Men också från en liten triangel som används av barnen ger sin ton åt musiken i församlingen. Bland församlingen finns det säkert flera som spelar ett instrument och den orkester det blir kan säkert användas i det dagliga arbetet i församlingen. Kanske orkestern inte alltid behöver spela tillsammans?

K: står såklart för kaffet. Jag har redan länge sagt att kaffet är kyrkans tredje sakrament. Och alla dessa kyrkkaffekoppar som man har druckit. Det tog en liten tid att ställa om sig till kyrk-ris. Men efter ett tag accepterade man det också. Dock saknade man nog kaffet. Gemenskapen över kyrk-riset var det samma som över kaffekoppen, men smaken var tack och lov annorlunda. De olika kaffesorterna som finns idag kanske man skulle ta in i kyrkkaffet. Jag skulle gärna ta en dubbel espresso, starkt nästan i överkant. Med mjölk smakar det jolmigt, och socker, nja det förstör kyrkkaffet. Kallt kaffe på flaska är kanske ingen höjdare heller. Borde församlingarna investera i en kaffemaskin för att få alla ”kunder” nöjda?

K är inte riktigt färdigt än för efter K kommer V och dom hör ihop. Kunskap och vetande. Hos församlingen finns det både kunskap och vetande både hos dem som verkar i arbetslaget och hos de som kommer med via verksamheten. Kunskap och vetande skall förmedlas vidare. Frågesporter mellan de olika lagen som samlas i verksamheten gör att kunskap och vetande sprids. Trots att filmen idag inte har så stor genomslagskraft som den hade tidigare, är det fortfarande ett ypperligt medel för att vi skall förstå och lära oss något. Jag tänker då inte på en vanlig massproducerad thriller utan något med ett innehåll som beskriver något vi tidigare inte varit medvetna om eller förstått.

Ä står för äventyr. Att vara med i en församling är alltid ett äventyr. Det händer alltid något. Ibland blir man fruktansvärt irriterad på något och ibland går man bara med glädje ut från verksamheten man bevistat. Allt kan man inte veta på förhand heller och ofta då man gör besök hos någon kan det leda till ett äventyr. Man kan råka mitt i något viktigt och bli indragen i det, eller så träffar man en stillsam herre eller dam som sitter i sin stol och väntar på att dagen skall gå. Oftast känner man sig lättad, och trött när äventyret är över – för den gången iallafall.

M har vi redan pratat om som musik, men sätter man ihop dessa två M så blir det m.m. Förkortningen kan både hjälpa och stjälpa. Jag tycker att man ganska ofta använder sig av den förkortningen, eller vill använda sig av den då julprogrammet helst skulle vara planerat vid påsk. m.m. lovar fler programpunkter än de angivna, men avslöjar absolut ingenting. Överraskningar i programmet kan vara planerade, men oftast då programmet skrevs har man ingen aning om vad överraskningen är. Så bra. Då kan man improvisera och lägga till i programmet utan att det märks.
Samkvämen i församlingen är minnen. De är roliga att ha kvar någonstans i medvetandet.

Det händer bara hos mig

25.03.2013 10:19

Satt och jobbade på pastorskansliet. Mycket nu när det är den så kallade stilla veckan. Mitt i mitt tankearbetande dök det upp två personer. Nåja inte så konstigt kanske ni tycker, pastorskanslier brukar vara öppna för besök. Dessa två var turister. Mitt i vintern? I skärgården? Men visst, jätte välkomna skall ni vara! Funderade vad de kunde ha för ärende. Jaha. Dom trodde att det var ett café! Vilken tur att jag just hade satt på en panna kaffe. Och riskakor fanns det. Det blev en trevlig pratstund innan de drog vidare på nya äventyr i skärgården.

Undrar om vi borde skylta bättre med vem vi är?

Helg

23.03.2013 18:00

Palmsöndagen, Dominica palmarum
Är palmkvistarna av vide plockade, så att de fått slå ut till vår typ av palmer?

Trevlig helg!

"För att du lydde fram till det yttersta döden på korset" Psalmboken 87:2

Bokblogg

20.03.2013 08:59

Man skulle blivit journalist. Och inte teolog. Eller nåja, vissa gånger tycker jag att det grävande journalistyrket inte skulle vara något för mig. Skulle ha svårt att ställa den frågan som just då behövdes. Den skulle vara för svår och kanske få den man intervjuar att ta till gråten. Trots att det just är den frågan som allt handlar om.
Men man skulle blivit journalist. Hittade en bok i hyllan på pastorskansliet. Perfekt tänkte jag, passligt tunn, jag hinner säkert med den under en resa fram och åter mellan öarna. Men nej. Nu har den varit mitt resesällkap under flera veckor. Boken jag hittade i hyllan är:” Jag har inte sanningen, jag söker den” av KG Hammar och Ami Lönnroth. KG är prästen (och Sveriges gamla ärkebiskop) och Ami är journalisten. Flera gånger tidigare har jag hittat dessa samtalsböcker mellan två olika personer. Den första jag kom över var Sjödin och Lönnebos tankar om att leva med barn med funktionshinder. Det har inte varit ett aktivt sökande efter just den här typen av litteratur utan de har bara fallit över mig eller visat sin framsida och jag har blivit gripen. Varför kan man då fundera? Jag tycker att journalisterna ställer de frågor som krävs och ser på teologin från en annan synvinkel än vad man kanske gör om en teolog och en teolog talar med varandra. Och visst har vi alla en tanke om vad kristen tro är. Tänker på boken: ” Ansikte mot ansikte : Samtal om kristen tro” av Göran Skytte och Wilfrid Stinissen. Man kanske söker efter en ärlig och uppriktig bok. Och frågorna som ställs är ofta vetgiriga och kräver ett ärligt svar av den andra parten i samtalet. Det gör det levande. Som sista bok i denna kategori vill jag tipsa om: ”Min andliga resa med Martin Lönnebo” av Arne Reberg. Känns lite som en bok som handlar om hela kyrkan. Allt tas upp i någon form, men det blir inte några djupgående analyser.

Har ni några läsvärda tips?

Nåja. Man skulle blivit journalist. Tänker på programmet som kommer från SVT nu. En journalist intervjuar folk som varit med om då livet vänder. Och jag tycker att hon ställer frågor som passar in. Själv anser jag inte att jag har den gåvan att få till rätt fråga precis vid rätt tidpunkt. Kanske vi under utbildningen borde gå en kurs med journalistik studerande: ”Vi lär oss ställa de rätta frågorna – ur teologisk och journalistisk synvinkel”. Jag kommer med!

Kantor sökes

18.03.2013 22:04

Hej!
Helgen är över och måndagsmorgonen också. Trevligt. Den produktiva delen av veckan börjar. Har börjat skissa på påsken. Som rubriken säger så är jag utan kantor. Om någon tycker att det vore en väldigt bra idé att fira påsk på Kumlinge, så är ni välkomna att höra av er till mig. Gärna någon som kan spela och sjunga. (vilka krav jag ställer) Kan erbjuda gudstjänster och en säng att sova i. Vill man ha något speciellt att äta får man ta med sig det. Det finns kanske bröd. Och kex. Och vatten ur kranen. Det jag kan locka med är lugnet och naturen på ön.
Om svar anhålles till detta blads bloggare.

"Vår psalm är ännu alltför svag, och fattiga är orden" psalmboken 307:3

Hälsningar från kobben!

Q

Helg

16.03.2013 18:00

Marie bebådelsedag
Predikan skriven
Trevlig helg!

Och liksom Herrens moder är Kristi kyrka ock helt utan makt och välde en nådens vagga dock. Psalmboken 57 vers 5

Ny Påve

13.03.2013 20:36

Jaha. Då var röken vit som stiger ur skorstenen. Och en ny påve är vald. Kommer att bli spännande att se vem de valt om en stund. Är det alls någon man har hört talas om tidigare? Eller en helt ny spännande gubbe (ja det brukar ju vara en sådan, inte fullt så ung. Kvinnor får ännu inte bli påvar). Lite som med Nobelpriset i litteratur. Har man läst något av honom? Snart får vi veta!