Bloggarkiv
Muffinsreceptet som ledde vidare
Mat och recept ska inte underskattas – de kan vara inledningen till en värdefull relation.
För några år sedan var jag med och ansvarade för en gudstjänst i min församling. Strax innan fick jag en spontan idé om att baka något till kyrkkaffet efter gudstjänsten och började leta i mina receptböcker efter något roligt att bjuda på. Jag kom fram till att muffins är både goda, snabba och lätta att variera, så jag ställde mig och bakade ett (ganska stort) antal muffins av några olika slag.
Ett av recepten jag hittade innehöll grynost och gräslök, men eftersom jag inte gillar gräslök bytte jag ut den mot några morötter. Jag tyckte också det var helt onödigt att tillsätta en massa socker i vad som skulle vara salta muffins, så jag struntade i farinsockret i receptet.
Efter gudstjänsten och kaffet kom en person fram till mig och ville ha receptet på mina morots- och grynostmuffins. Följande gång vi sågs tog jag med receptet och tack vare det började vi prata. Vi kände varandra delvis från förut men jag ville gärna bli närmare bekanta. Tidigare hade jag inte haft någon bra förevändning att prata med personen i fråga men tack vare receptet kunde vi nu att inleda ett samtal.
Därför är jag så otroligt tacksam för det här receptet i dag. Numera har jag nämligen mycket att göra med den här personen som blivit en viktig pusselbit i mitt liv. Och allt började med några muffins i en kyrka.
Muffins med morot och grynost (12 stora)
5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
50 g smör
1 ägg, lätt vispat
250 g grynost
½ dl mjölk
2 morötter, rivna
Riv morötterna och vispa upp ägget en aning. Blanda samman alla torra ingredienser i en stor skål. Vispa smöret i en annan skål och tillsätt sedan ägget. Tillsätt grynost och mjölk och rör om tills allt är väl blandat.
Tillsätt sedan de torra ingredienserna och morötterna. Rör tills allt precis har blandats.
Fördela smeten jämnt i muffinsformar och grädda i 200 grader i cirka 20 minuter eller tills dina muffins har rest sig och blivit gyllengula. Servera dem varma eller kalla.
Bianca Holmberg