Bloggarkiv
Rundrivna frukostfrallor
Vill du få till det där ”köpefralleutseendet” ska du testa det här receptet.
Jag återvänder i det här receptet till min förkärlek till frukostfrallor. Den här gången ska jag beskriva ännu ett enkelt recept på hur man gör frallor, men nu med surdeg i.
Receptet är nästan exakt detsamma som mitt tidigare frallrecept, som ni hittar enkelt på kyrkpressen.fi, men nu har jag vetesurdeg i och det blir ett helt annat utseende och smak.
Nu när ni har fått kläm på det här med brödbakande kan jag rekommendera att ni köper en köksvåg som är ett utmärkt redskap. Det sparar både disk och ger ett bättre resultat då ni får exakta delar av allt. Det ger faktiskt ett bättre resultat!
Rundrivna frukostfrallor
Kvällen innan väger jag upp följande i en bunke på vågen:
250 gr kallt vatten
3 g jäst
Rör ut jästen i vattnet med en träslev så att den löser sig väl. Så får du inte jästklumpar i degen sedan.
Sedan blandar du i och mäter upp följande i bunken:
50 gr vetesurdegsgrund
350 gr ekologiskt specialvetemjöl
Ta nu och arbeta ihop allt med sleven och låt sedan degen vila i bunken under en handduk eller plastlock. Efter 30 minuter blandar du i:
7 gr havssalt
i degen och rör ut saltet ordentligt i bunken. Jag är lite kinkig med att det ska vara havssalt, men tro mig, det blir betydligt godare, även om det är lite dyrare. Saltet är ju egentligen den enda ”kryddan” i brödet så det är viktigt att det är ett gott salt.
På med locket på bunken i 1,5 timme och låt jäsa i rumstemperatur. Sedan är det dags att rundriva bröden.
Detta gör du genom att först fukta handen för att sedan ta ett grepp under ena sidan av degen, luft upp och vik in mot mitten av degen. Detta gör du 4-5 gånger tills du har tagit dig runt degen. För mer information: googla på rundriva frallor. Jag brukar få sex frallor utav degen.
Sedan lägger ni de rundrivna frallorna på ett bakplåtspapper på en bricka som ni ställer in i kylskåpet över natten. Mjöla gärna frallorna innan ni täcker brickan med plastfolie, så fastnar inte folien så lätt i degen.
Efter en god natts sömn sätter ni ugnen på 275 grader och väntar tills ugnen är riktigt varm innan ni föser in bakplåtspappret med frallorna på i ugnen. Sänk direkt till 250 grader och häll lite vatten på den oömma plåten ni har längst ner i ugnen så skjuter frallorna i höjden, och de får en krispig yta. De ska vara inne ca 20 minuter så att de får riktigt fin färg. Nu har ni några riktigt fina gyllenbruna ”köpefrallor”!
Martin Nord