Bloggarkiv

Äta tillsammans
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Martins levain

18.06.2014 09:23

Varje surdegsbageri måste ha ett levain på sin repertoar. Dags att avslöja vad som gjorde att ett lite surdegsbageri från Österbotten tog hem vinsten som Finlands bästa bageri. Det är nämligen så att varje surdegsbageri med självaktning måste ha ett levain på sin repertoar. Nu har ju bageriet i Kvevlax inte bara blivit rikskändis på grund av sitt gudomliga Levainbröd men jag är övertygad om att det var en bidragande orsak.

Mitt första levain köptes från ett bageri på Valhallavägen i Stockholm för ca 8 år sedan. Från den dagen har jag varit helt förundrad över hur ett så enkelt bröd kan vara så fantastiskt gott! Nu visar det sig att både jag och bageriet i Kvevlax har hämtat inspiration till våra levain från bageriet på Valhallavägen. Brödbröder och -systrar, här är mitt Levain!

Martins Levain

På kvällen startar jag igång processen genom att bland ihop följande:

2 msk surdegsgrund (se hur du startar en surdegsgrund i mitt förra recept, finns på kyrkpressen.fi)
2 dl vetemjöl special
1 dl vatten

Detta rör du ihop lätt i en stor bunken för vi ska fylla på med resten av ingredienserna I morgon. Täck bunken med lock och låt stå i åtta timmar.

På morgonen tar du fram bunken och blandar i 5 dl vetemjöl special och 1 tsk havssalt. Dessutom ska vi ha i 2 dl vatten och 1 tsk färsk jäst men jag brukar först blanda ut jästen i vattnet innan jag häller i blandningen i bunken för att jästen ska lösas ordentligt. Rör om blandningen med en slev till en jämn smet.

Degen ska sedan vila i bunken i 45 minuter.

Efter att degen vilat i 45 minuter ska du vika degen. Detta gör du genom att först fukta handen för att sedan ta ett grepp under ena sidan av degen, luft upp och vik in mot mitten av degen. Detta gör du 4-5 gånger tills du har tagit dig runt degen. Nu ska du låta degen vila i 45 minuter. Efter att du har gjort denna vikningsprocedur tre gånger låter du degen vila i 1 timme.

Tag sedan en bakhandduk och lägg på bakbordet och mjöla den med rågmjöl och vetemjöl. Vänd ut degen på handduken. Dra ut degen till en rektangel och vik in långsidorna och vänd degen så att skarven hamnar nedåt. Vik sedan in degen i handduken och låt den vila i en timme. Sätt samtidigt på ugnen på 275 grader.

Efter viltiden vänder du över degen till ett bakplåtspapper för att sedan skicka in degen i ugnen. Har du en baksten att lägga brödet på i ugnen är det bara att gratulera! Det är en väl värd investering att köpa hos närmsta stenhuggare eller specialbakbutik för brödet blir extra ljuvligt krispigt. Bakstenen gör att du får en jämn temperatur inne i ugnen och temperaturen åker inte upp och ner då ugnen slår på och av för att reglera temperaturen.

Glöm inte att dra ner gradantalet till 250 grader och häll någon dl vatten i den oömma bakplåten som du så klart alltid har längst ner i ugnen när du bakar bröd! Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och låter brödet stå inne i totalt 30 minuter innan du tar ut det och låter det svalna helt på ett galler. Vinnarbrödet är färdigt!

Marin Nord

Skolelever vid altaret.

skola. Många församlingar vill finnas med i de nya skolelevernas vardag och be om beskydd på skolvägen. Deltagandet i och utförandet av välsignelser varierar från församling till församling. När välsignelsen sker på skoltid ska den inte förväxlas med religionsundervisning. 12.8.2015 kl. 15:20

Teologer och naturvetare kräver i ett gemensamt ställningstagande snabba åtgärder för att lindra effekterna av klimatförändringen. 11.8.2015 kl. 11:12

I ett brev till kyrkoherdarna i Borgå stift uppmanar biskop Björn Vikström till bön mot rasism. 5.8.2015 kl. 10:52
Ljud kan man göra med det mesta, vet Johan Sandås. Hur låter en trasig hammare?

Konst. Humelfestivalen är ett kulturmecka i Sommarsvenskfinland. Kyrkpressen träffade en bilkonstnär som funderat på människofiske, en grupp singer-songwriters som vill bevara sin unika stil och en ljudkonstnär som vill utmana det vi tror. 11.8.2015 kl. 15:09
Lennart Koskinen är född i Helsingfors men har länge verkat i Sverige.

Lennart Koskinen vill se resultat i finska kyrkans diskussioner om samkönade äktenskap. 30.7.2015 kl. 09:41

irja askola. Biskopen i Helsingfors Irja Askola deltar i demonstrationen för ett öppet och mångkulturellt Finland som ordnas på Medborgartorget i Helsingfors. 28.7.2015 kl. 09:48
Scenkamp och vapenteknik hör till i pekingopera.

kina. Intresset för kampsport tog skådespelarstuderanden från Esbo till Peking. Nu ser Elias Edström fram emot att jobba med teater som är unik i Europa. 16.7.2015 kl. 11:59
Stadsodling är modernt, naturnära och ett sätt att skapa gemenskap.

församling. Församlingsgemenskap med gröna fingrar. Finska församlingen i Munksnäs, Helsingfors stadsodlar på kyrkans bakgård. 13.7.2015 kl. 16:35
Helsingforsförsamlingarna måste spara, men vill inte skära ner på kyrkans synlighet i människors vardag. Foto: Emelie Melin

helsingfors kyrkliga samfllighet. Då intäkterna minskar måste även Helsingfors församlingar tänka om. Nu har åtta arbetsgrupper tillsatts med uppgift att kartlägga hur verksamheten kan omstruktureras. 10.7.2015 kl. 11:07
Bosse Ahlnäs är pensionär, men fortfarande aktiv som guide för turistgrupper i Estland, bland annat på Rannarootsi Muuseum i Hapsal.

åland. Han har varit med om att starta upp en lokalradiostation. Han har lärt sig ringa i kyrkklockor. Mångsysslaren Bosse Ahlnäs har ett speciellt förhållande till skärgården. Nyfikenheten ledde honom till Tallinn och de små estniska öarna där han numera också är turistguide. 10.7.2015 kl. 10:27
"Välkommen som du är." Verksamhetsledare Benita Eriksson och praktikant Kristina Karlsson tar emot Hyddans lunchgäster.

nykarleby. Ett varmt mål mat om dagen och en plats att hålla hus. Dagcentret Hyddan i Nykarleby välkomnar utslagna och ensamma. 7.7.2015 kl. 13:43
Pilgrimsstaven och pilgrimsmusslan är traditionella symboler som pilgrimer burit under långa tider.

Franciskus. Kombinationen av tyst meditation och förundran inför Skapelsen passar även den som inte annars går i gudstjänsten. 7.7.2015 kl. 12:53

Han var på villovägar, men Håkan Streng fann vägen igen. I dag vill han vandra vägen så att både han och omgivningen mår bra. Och helst vill han också ha sällskap under vandringen. 2.7.2015 kl. 09:17

Försöket med stiftsskreterarna för mission har utfallit väl. Men missionsorganisationerna vill inte stå för sekreterarnas löner. I synnerhet inte för de arbetsuppgifter som inte har med mission att göra. 1.7.2015 kl. 08:41

utlandshjälpen. Utrikesministeriet meddelade i dag att 43 % av medlen för utvecklingsarbete fråntas Kyrkans utlandshjälp. Enligt utlandshjälpens uträkningar betyder det här att över 300 000 människor inte får den hjälp de annars hade fått. 30.6.2015 kl. 14:52

Domkapitelshuset i Borgå är från år 1759.

domkapitlet. – Att kämpa mot en från början missanpassad kyrklig utredning tog mycket arbetstid och energi av alla domkapitel, säger Lars-Eric Henricson. 27.9.2021 kl. 09:38
Sakris Kupila, Sari-Annika Pettinen och Jarmo Kokkonen jobbar med kyrkans fostran och familjeärenden.

pris. Seta rf har gett enheten för Kyrkans fostran och familjeärenden sitt pris för saklig information. 24.9.2021 kl. 16:41

HOUTSKÄR. Den ledigförklarade kaplanstjänsten i Houtskärs kapellförsamling i Väståbolands svenska församling har inom utsatt tid sökts av pastor Peter Blumenthal, tf. kaplan i Houtskärs kapellförsamling och av pastor Janette Lagerroos, redaktör vid Kyrkans central för det svenska arbetet. 24.9.2021 kl. 15:58
Harry Månsus har skrivit om ekoteologi i decennier.

ÖVERKONSUMTION. Vårt beroende av konsumtion och fossila bränslen kan liknas vid alkoholism, skriver ekoteologen Harry Månsus i sin senaste bok. 17.9.2021 kl. 18:39
Lasse Wendelin tränar på att ta det lugnt och göra nästan ingenting.

VÄNDPUNKT. Lasse Wendelin har alltid varit en presterare med en överfull kalender. Efter en hjärtinfarkt är hans hjärta så dåligt att han inte kan jobba heltid. – Först nu, när min kalender är tom, börjar jag inse hur mycket jag gjort för att få bekräftelse på att jag duger. 16.9.2021 kl. 14:31