Bloggarkiv

Äta tillsammans
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Det första brödet

04.06.2014 10:43

Det här brödet blir färdigt på bara två timmar och det oberoende av hur klumpig du än är. Ett perfekt recept för nybörjare. Smaken kan i början variera men småningom blir kvaliteten jämnare.

Att själv baka sitt bröd har få ekonomisk-rationella orsaker. Butikernas hyllor är fulla med bröd – mörka, ljusa, hårda och mjuka. Bröd kommer i så gott som alla tänkbara former, och förpackningarna lovar, om nu inte evigt liv, så i alla fall en hel del hälsofördelar. Prissättningen är inte förödande oberoende hur tunn plånbok man än går omkring med. Därför känns det lite töntigt ibland att inte köpa bröd.

I snart fem år har jag valt en påse vetemjöl och ett paket jäst i stället för en plastpåse med en industriell skepnad i butiken. Bakandet har gått från ett sommarlovsprojekt till en vardaglig syssla. Jag har inte räknat timmar, men har lärt mig att gott bröd tar tid. De är nästan synonymer, tid och smak. Ju längre tid man ger bakandet desto bättre smak får brödet.

Det började enkelt. Receptet finns i någon form i alla versioner av bas-kokboken för hemmet. Jäst, vatten, mjöl och salt blandas till en deg. Degen jäser till dubbla storleken på ungefär trettio minuter och formas därefter till bröd. Medan ugnen når 250° jäser brödet en gång till, igen en halvtimme. In i ugnen med brödet och efter ytterligare en halvtimme är brödet färdigt. Hur klumpig man än är i början tar det inte mer än två timmar.

Smaken varierar. Första sommaren åt vi bröd som smakade allt på en skala från träbit till änglakör. Men sakta började kvaliteten stabiliseras. Precis som en tennisspelare kan träna på sin serve i åratal, kräver också bakning aktiv repetition för att man ska få den känslighet som krävs. Det här receptet kräver just inte mer än två timmar men med tid och tålamod kan det vara dom bäst utnyttjade två timmarna varje dag.

Det första brödet

5 dl vatten
25 gram jäst
2 tsk salt
12–13 dl vetemjöl

Smula jästen i bunke. Mät upp fingervarmt vatten, 37°C, och rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt ungefär 10 dl mjöl börja knåda degen. När degen klibbar fast i fingrarna tillsätter du lite mjöl åt gången (tills ca 12 dl är använt) och knådar degen i 10 minuter, så att degen är riktigt spänstig. Lägg i saltet i slutet, så blir degen mer elastisk. Låt degen jäsa under en duk en halv timme.

Slå upp degen på ett lätt mjölat arbetsbord. Forma brödet med lätt hand för att inte pressa ut alltför mycket av luften. Ju mer luft i degen desto större blåsor inuti det färdiga brödet. Enklast formar man brödet genom att lätt dra ut den till en fyrkant och sedan vika ihop från båda ändorna. Tryck med handens yttersida på skarven så att den fastnar. Lägg brödet på en bakplåtsbeklädd plåt med skarven neråt och täck in med en mjölad duk. Ställ ugnen på 250°.

Efter en halvtimme borde brödet ha jäst till ungefär dubbel storlek och är nu färdigt för gräddning. Grädda i 10 minuter, öppna luckan och pensla brödet snabbt med vatten. Sänk temperaturen till 200° och grädda i ytterligare 20 minuter, tills brödet har fin färg. Vill man försäkra sig om att brödet är genomgräddat kan man i slutet sätta in en stektermometer. När brödet är 97°C inuti är det färdigt.

Lyft ut brödet och låt det svalna på ugnsgallret, täckt med duk.

Chribbe Aarnio

Laestadianernas Fridsföreningars Förbund LFF har anställt Richard Eklund som ungdomsarbetare från och med nästa år. 14.12.2015 kl. 12:05

Märta Måås-Fjetterström. Staffan Stalledräng är en skugga i lucias ljuståg. En gång var han betydligt synligare i nordisk folklore. 13.12.2015 kl. 11:28

jul. Ingen att fira jul med? Slut på orken? Allt fler församlingar bjuder in till en annorlunda jul. 11.12.2015 kl. 16:14
Dadelkaka och böcker är en strålande kombination, lovar Kalle Sällström och Åsa Nordström.

bokförsäljning. På måndagen kan den som är sugen på att träffa folk, äta dadelkaka och köpa böcker besöka Fontana Medias popup-bokhandel på Sandvikskajen 13 i Helsingfors. 11.12.2015 kl. 15:07
Så länge Sabina Nabb minns har hon byggt pepparkakshus

Vasa svenska församling. Trefaldighetskyrkan syns bra genom Sabina Nabbs köksfönster. Det är kanske den enklaste förklaringen till att det blev just Trefaldighetskyrkan som nu ståtar i form av ett pepparkakshus i hennes kök. 10.12.2015 kl. 13:15

lucia. Finns lucia på riktigt? Björn Vikström ställer frågan och ger den ett svar. 10.12.2015 kl. 12:02

kaarle kalliala. Mellanöstern är inte bara ett orosmoment, händelserna utmanar oss också att ta ansvar och hjälpa, påminde biskop Kalliala i sin predikan vid självständighetsdagens festgudstjänst i Helsingfors domkyrka. 7.12.2015 kl. 08:49
Henrik Wikström berättar att det händer att folk kommer in från gatan till Agricolamässan, bara för att de ser att någonting är på gång.
– Sådant händer bara i Helsingfors.

Att vara präst är som att vara en soldat på sin post. 4.12.2015 kl. 09:52

Laestadianernas fridföreningars förbund LFF inleder missionsarbete i Albanien. Om ett år ska LFF ha en utsänd familj på plats i landet. 2.12.2015 kl. 07:29

Marcus Prest. RECENSION. Joanna Nylund har läst Marcus Prests roman Android. 7.12.2015 kl. 00:00
Att undvika flygresor är ett av de effektiva sätten att vara klimatsmart.

klimat. Skaffa färre barn, undvik att resa med flyg, lev bilfritt och ät en växtbaserad kost. Dessa är så kallade ”högeffekts”–åtgärder när det kommer till att minska på vårt koldioxidavtryck. 30.11.2015 kl. 12:47
Marius Weschke, magisterstuderande på Lunds Universitet, tror att de religiösa ledarnas åsikter spelar stor roll när det gäller att påverka människors åsikter i klimatfrågor.

klimatförändringar. 35 procent av de katolska amerikanerna säger att påven påverkat deras åsikt i klimatfrågan. 30.11.2015 kl. 12:41

COP21. Svenska kyrkan har länge varit en högljudd röst i kampen mot klimatförändringen. 30.11.2015 kl. 12:43
Christine Skogman med dottern Wilma, Christer Romberg och Christa Katter vill dela sin tro.

Det är hopplöst svårt att ge namn åt en julskiva. Lyssna här. 26.11.2015 kl. 10:07

Poststrejken förorsakar tyvärr förseningar också för veckans nummer av Kyrkpressen. Du hittar hela tidningen elektroniskt här. 25.11.2015 kl. 11:08

Just nu fylls Jessica Högnabba-Akins dagar av vagnspromenader, men om ett drygt år börjar hon på nya jobbet.

SJUKHUSPRÄST. Jessica Högnabba-Akin är ny sjukhuspräst på Kvinnokliniken i Helsingfors. Hennes egna erfarenheter av sjukhus har lärt henne att inte komma med klichésvar vid svåra frågor. 15.12.2021 kl. 15:59
Tina Westerlund klarar det mesta i vardagen själv. Men det tog tid att smälta att hon behöver rullstol.

anpassning. Tina Westerlunds jultraditioner har förändrats många gånger om, det har också hennes liv. Sjukdomar, att bli rullstolsbunden och att flytta från ett kärt hem har krävt stor anpassningsförmåga. – Jag hoppas mina barn har sett att det går att komma igenom svårigheter. 15.12.2021 kl. 10:32
Lillemor Asplund-Haapasaari har fått må bra i snart två år.
– Det är en sådan lycka att få må bra, känna frid och vara en glad, närvarande och aktiv mamma.

Personligt. För knappt två år var Lillemor Asplund-Haapasaari på botten av sitt liv. Då sa hennes pastor: "Gud har förlåtit dig – men det är du själv som inte har förlåtit dig". 14.12.2021 kl. 15:00

film. I höst kom den – filmatiseringen av Kjell Westös bok Den svavelgula himlen. Regissören Claes Olsson berättar hur det kom sig att just han fick det ärofyllda uppdraget att göra romanen till film. 9.12.2021 kl. 08:54
John Vikström har härliga minnen från barndomsjularna i Kronoby.

jul. Ärkebiskop emeritus John Vikström minns både barndomens härliga jular och en julandakt i Kakolafängelset, då några fångar planerat att ta ärkebiskopen som gisslan. 9.12.2021 kl. 08:35