Bloggarkiv

Äta tillsammans
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Hålkakor

04.06.2014 10:39

Det ligger lite mystik i surdegsbakningen. Många tror att det är både svårare och krångligare än annat matbröd.

Egentligen är det inte ett dugg svårare, det tar bara lite längre tid i och med flera jäsningsmoment. Ena dagen gör man roten, eller plockar fram den ur frysen, följande dag bakar man ut degen.

Jag bakade mitt allra första surbröd tillsammans med ett gäng barn i 7-10-årsåldern som jag ordnade kurser i bakning för. Vi gjorde massor med kul saker på kursen, men bakning var det populäraste. När vi skulle baka surbröd gjorde jag roten hemma dagen innan. Följande dag ältade vi den slutliga degen och bakade både hålkakor och limpor tillsammans. Slutresultatet var strålande. Barnen tuggade i sig allt bröd med enbart smör som pålägg och sa att de aldrig tidigare hade ätit ett så gott surbröd. Bröden såg ibland ut som någonting katten släpat in, men smaken var i det här fallet huvudsaken.

Det finns många fördelar med ett surdegsbröd. Det är saftigare och har längre hållbarhet.

Hålkakor

1 liter ljummet vatten (rumstempererat)
1 liter rågmjöl (grovt, fint eller en blandning av båda)
1 matsked salt

Till första surdegsroten blandar du 3 dl ljummet vatten med 2 dl rågmjöl till en lös deg. Låt stå i rumstemperatur i minst ett dygn. När roten är klar att använda är den bubblig med en svagt syrlig doft.

Ett eller två dygn senare tillsätter du 7 dl ljummet vatten samt 8 dl rågmjöl och 1 msk salt. Jag brukar använda halva mängden råggröpe (= grovt rågmjöl) och halva mängden fint rågmjöl. Tillsätt mera mjöl om degen verkar alltför lös. Älta degen på bakbordet tills den släpper från bakbordet. Ta undan en klump av degen (ca 2 msk stor) som du kan frysa som rot till nästa surdegsbak. Förr skulle man dessutom göra ett kors i degen för att välsigna brödet. Baka ut degen till hålkakor eller limpor. Ta ut mitthålet i hålkakan med ett dricksglas el. liknande. Picka med en gaffel hål i bröden. (En del strör också lite rågmjöl över ytan). Grädda limpor i 200 grader varm ugn ca 40-50 minuter (Hålkakor blir färdigtgräddade på ca 30 minuter.)

När du ska baka surbröd följande gång och tar fram din klump surdeg från frysen låter du den stå hela dagen i rumstemperatur för att surna ytterligare. Lägg klumpen i ett större kärl, häll över en liter rumstempererat vatten och låt stå till följande dag. Då blandar du degen och tillsätter mjölet och saltet som ovan.

Vill du ha en knaprig skorpa på brödet sätter du en skål vatten i ugnen under gräddningen och låter det färdigtgräddade brödet svalna på galler utan duk. Vill du ha ett mjukt surbröd sveper du in det i duk under avsvalningen.

Brödet smakar allra bäst som nygräddat med smör!

Gunnevi Winberg

Fjolårets resultat visar ett underskott på 1,9 miljoner euro.

FMS. – Understödsintäkterna har tyvärr inte utvecklats som vi hade förväntat oss, och vi har varit för optimistiska, säger verksamhetsledare Rolf Steffansson på Finska Missionssällskapet. 10.6.2020 kl. 21:12

ekonomi. Understödet styrs så att de församlingar som på grund av pandemin förlorar mest intäkter också får mest stöd. 9.6.2020 kl. 19:00
Jonas Gehlin tycker det varit mindre utmanande än väntat att bo och jobba i Finland.

Kulturskillnader. Som rikssvensk i Helsingfors har teologen Jonas Gehlin kunnat betrakta finländare från ett utifrånperspektiv. I Finland är arbetsklimatet mer formellt och ledarskapet sakorienterat. Och han har med intresse följt de två ländernas olika linjer under coronapandemin. 9.6.2020 kl. 10:35

prästvigning. Jean d’Amour Banyanga prästvigdes sjunde juni i Borgå domkyrka. 8.6.2020 kl. 12:33
Till de konstigaste saker Haje Abrahamsson gjort under coronaisoleringen hör att hon öppnade en byrå för flygande mattor och kokade grankottssirap!

utmaningar. Haje Abrahamsson är skådespelare och mamma till ett barn med specialbehov. – Det jag gör kan tyckas tungt, men det är roligt och djupt meningsfullt. 5.6.2020 kl. 10:39
En chaufför påverkar stämningen i hela bussen, bland annat därför tycker Rune Packalen att det är viktigt att kunna bjuda på sig själv.

sibbo. Rune Packalen kallas för församlingens tredje diakon. Som busschaufför har han fört många förtroliga samtal. En stor tragedi har färgat hans eget liv, och gjort honom till en lyssnare. 4.6.2020 kl. 14:11
Mattias Åhman i sitt rätta element, i köket.

Personligt. Kocken Mattias Åhman är en tävlingsmänniska. Vad han än gör strävar han efter att bli bra på det. Nu satsar han på att fortsätta bygga upp restaurang Hejm som fått öppna igen. 4.6.2020 kl. 11:11
Heidi Finnilä är aktuell med podden ”Min galna mamma” som hon gör tillsammans med dottern Vivi Vesterinen. I podden diskuterar de svåra ämnen som psykisk ohälsa, skilsmässa och förhållandet till alkohol.

Depression. För känslig, för högljudd, för hudlös. Efter flera svåra depressioner har Heidi Finnilä lärt sig att se på sig själv med nåd. – Jag skäms inte för att jag är en liten ömklig varelse, inte tuffare än så här. 3.6.2020 kl. 15:08
Juldagsfirande i Dunga.

mission. Om Gud vill och flygen går återvänder Chamilla och Kristian Sjöbacka till Kenya så snart de kan. ”Får man trivas så här bra på missionsfältet?” har de ibland frågat sig. Landet och arbetet har förändrats sedan de första gången åkte ut som missionärer. 4.6.2020 kl. 09:19
Fler matkassar än vanligt går åt både i Helsingfors och Vasa.

mathjälp. Coronaepidemin har lett till ett ökat behov av mathjälp. De som ordnar matutdelning försöker möta behovet, samtidigt som de fått lägga om verksamheten. 2.6.2020 kl. 15:51

Coronapandemin. Tillsvidare ska man undvika körsång, rekommenderar biskoparna. 2.6.2020 kl. 14:23
Konfirmanderna i Jakobstads svenska församling får vistas på Pörkenäs i sommar. I september får de också övernatta där.

Pörkenäs. Jakobstads svenska församling har omprövat beslutet att inte ordna konfirmandläger i sommar. Församlingen ordnar två dagläger på Pörkenäs. 1.6.2020 kl. 16:32

Åbo akademi. Björn Vikström har blivit utnämnd till professor i systematisk teologi vid Åbo Akademi för de närmaste fyra åren (1.8.2020-31.7.2024). 1.6.2020 kl. 14:20

pingst. På pingstdagen, söndagen 31.5, sänder Svenska Yle en gudstjänst med rubriken "Anden leder oss" från Brändö kyrka. 30.5.2020 kl. 08:55
Nicklas Storbjörk

Fontana Media. Styrelsen för Fontana Media har utsett Nicklas Storbjörk till ny vd. Han fortsätter som ansvarig redaktör för Kyrkpressen. 28.5.2020 kl. 17:19

Den kyrkliga samfälligheten i Helsingfors hade pengar i krisande Credit Suisse.

FINANSFÖRVALTNING. Förvaltningsdirektören kan inte svara på varför Helsingfors kyrkliga samfällighet förvaltar medel genom finansvärdepapper i Schweiz. 16.3.2023 kl. 16:10
Konfirmandundervisningen har bibehållit sin popularitet.

Konfirmander. Under det första coronaåret 2020 sjönk antalet deltagare i konfirmandundervisningen i evangelisk-lutherska kyrkan, men 2021 vände trenden, en trend som fortsatte under 2022. 15.3.2023 kl. 18:16
– Vi har ingen tid att förlora utan vi ledigförklarar tjänsten på nytt den tjugonde mars, säger Åstrand.

KYRKOHERDETJÄNST. – Det kan ju hända att vi har den ansökningskulturen i Pedersöre av att man avvaktar och ser vad som händer, säger biskop Bo-Göran Åstrand om att ingen sökte den lediganslagna kyrkoherdetjänsten i Pedersöre församling. 14.3.2023 kl. 19:43
Kyrkoherdetjänsten i Pedersöre lockade inga sökande i första rundan.

PEDERSÖRE. Domkapitlet vid Borgå stift meddelade på fredagen att den lediganslagna kyrkoherdetjänsten i Pedersöre församling inte fått någon sökande. 10.3.2023 kl. 12:11
Just nu jobbar Eva Ahl-Waris
som diakoniarbetare i Sjundeå – här står hon vid Sjundeå kyrka.

Personligt. När Eva Ahl-Waris började studera teologi blev hon så lycklig att det förvånade henne själv. – Bara att få studera hebreiska. – Guds och änglarnas språk! Helt amazing! 9.3.2023 kl. 16:49