Bloggarkiv
Anna Tikum
Anna Tikum har nyligen flyttat med sin fem månader gamla dotter Ronya och sin man Bertrand till Senegal. Följ med den första tiden i ett nytt land.
Petit déjeuner
12.11.2011 11:55
Vår frukost består alltså av batong. Det blev klart i går. Om ni bara visste hur svårt det har varit för mig att vänja mig vid det. Jag har vuxit upp med gröt på morgonen, och frukt. Frukosten ska vara hälsosam, har jag fått lära mig. På senare år har jag utvecklat mina frukostvanor så att jag alltid börjat dagen med en superfräsch smoothie. En ljuvlig blandning av rismjölk, banan, bär, cashewnötter, mandlar och olika sorters frön. Och jag har känt mig stark och pigg fram till lunch. Så ni kan förstå att det är en stor omställning att plötsligt börja dagarna med vitt bröd och kaffe. De första morgnarna sänkte jag mig till och med så lågt att jag smetade den där äckliga chokladsmörjan på batongen. Men man kan ju inte börja dagen så! Man kan bara inte det. Bertrand och vår hemhjälp är dock av annan åsikt. Så på frukostbordet står burken med choklad fortfarande kvar.
Jag prövade med hirsgröt nån vecka. Det är ju åtminstone näringsrikt. Men vem orkar stiga upp en halv timme tidigare för att koka gröt när man knappt sovit en blund på natten (på grund av dotterns vakande)? Så det här med hirs blev, som sagt, en en veckas historia.
Jag vet ännu inte riktigt hur jag ska lösa problematiken med morgonmålet. Här i Fatick finns nämligen inget "frukostaktigt" att få tag på. Absolut ingenting. Batongen blir visserligen ätbar med tomat och mjukost (som bådadera måste hamstras på inköpsresorna i Mbour). Och visst går kaffet ner med pulvermjölk. Men jag är nog inte riktigt nöjd som det är. Några tips?
Sandra: Det verkar vara säsongsbetonat här med frukterna. Nu meloner. Nam... Väntar på mangotiden.
Juha: Skeden har nog redan varit direkt i chokladburken några gånger...nej...många gånger.
Anna-Lena: Oj, tack för alla tips. Apbrödsträdsfruktkött???? Aldrig hört... Och vet du, till och med ägg är svårt att få tag på här.