Itohan Okundaye säger att hon inte kunnat berätta om beslutet än för sin son. – Han har haft så höga förväntningar.
Itohan Okundaye säger att hon inte kunnat berätta om beslutet än för sin son. – Han har haft så höga förväntningar.

Itohan och hennes fyraåriga son utvisas efter fem år i Finland

Asyl.

Itohan Okundaye är ett människohandelsoffer med en son född i Finland. Efter ytterligare ett avslag från Migri kan de hämtas när som helst av polisen.

1.2.2019 kl. 18:21

Itohan Okundaye berättade i en intervju för Kyrkpressen (KP 46/2017) om sitt liv i Nigeria, hur hon blev ett offer för människohandlare och tvingades till sexhandel i många år i Italien. Hon kom till Finland för fem år sedan, då gravid med sin son.

Efter otaliga avslag på asylansökningar har Migrationsverket nu gett avslag på hennes senaste ansökan och hon och sonen utvisas till Italien.

– Jag har egentligen inga ord för att beskriva hur det känns nu, säger Itohan Okundaye.

– De kan hämtas av polisen vilken dag som helst inom de närmaste två veckorna. Det går inte att ansöka om verkställighetsförbud i det här fallet, säger Catarina Mikkonen som är ordförande för Elpida rf, som hjälper människohandelsoffer.

Itohan Okundaye har rätt att överklaga till Vasa hovrätt, men det måste ske inom sju dagar efter att hon fått beslutet.

– Jag hade väntat mig ett annat besked. Jag har inte kunnat berätta om beslutet för min son. Han har haft så höga förväntningar och sagt: mamma snart får vi pappret och då ska jag få ett blått rum och en blå filt. Han har ansträngt sig hårt för att lära sig språket här.

– Itohan har varit upptagen i hjälpsystemet för människohandelsoffer i Finland, men det anses inte vara ett tillräckligt tungt vägande skäl för att hon ska få stanna, säger Mikkonen.

Unicef är oroat över att Finska myndigheter bryter mot FN:s barnkonvention som säger att barnets bästa alltid ska ställas i första rummet.

– I beslutet är hennes son omnämnd, men bara i förbifarten, att han hör till henne. Om hans ställning och sårbarhet finns ingenting, säger Mikkonen.

Migrationsverket uttalar sig inte i specifika fall, men får allmänna frågor om beslutsprocesser. På frågan om de följer FN:s barnkonvention uppger Migris asylenhet till Kyrkpressen: ”Ja. I varje beslut som rör en minderårig tar vi ställning till barnets intresse.”

Aldrig intervjuad

Under alla de fem år Itohan Okundaye vistats i Finland uppger hon själv och Catarina Mikkonen att hon inte blivit muntligt intervjuad en enda gång av någon på Migri. Inte heller av polismyndigheten i samband med en förundersökning om misstänkt grov människohandel som nu lagts ner.

– Hur i allsin dar kan man ha en förundersökning utan att höra målsägande? Det tycker jag är fullständigt vidrigt. Helt förkastligt! säger Mikkonen.

Samtidigt uppger Migrationsverkets asylenhet att ”i asylärenden hör Migrationsverket varje sökande individuellt och muntligt innan ett beslut fattas. Också beslut om utvisning måste föregås av att personen beretts tillfälle att höras. En förnyad ansökan kan avgöras utan att Migrationsverket träffar personen.”

Enligt Dublinförordningen ska det land en person först anlänt till ansvara för avgörandet i asylansökningen. I detta och många andra fall av människohandel är det Italien.

De hjälpsystem som ska fånga upp utvisade människohandelsoffer i Italien har konstaterats vara överbelastade och fungera undermåligt, vilket gjorde att Migri för ett par år tillbaka beslutade att ännu noggrannare än tidigare se över utvisningarna dit.

Migris asylenhet uppger till Kyrkpressen att ”Italiens mottagningskapacitet har vuxit i takt med att antalet asylsökande och immigranter har sjunkit efter 2017.”

– Av de tre kvinnor som Elpida försökt hjälpa men som utvisats till Italien är två tillbaka på gatan. Den ena har ett barn och den andra två. Då påstår Migri att de prostituerar sig frivilligt. Men vad skulle du och jag göra om vi inte hade mat på bordet åt våra barn? säger Mikkonen.

Itohan Okundaye känner ingen i Italien.

– Mitt enda hopp nu är Gud. Det finns inget han inte kan göra.

En längre intervju med Itohan Okundaye gjord i samband med Blomma-konferensen i Helsingfors i november 2017 finns här.

En intervju, också den från Blomma-konferensen, med Eva Biaudet om människohandel finns här.

Ulrika Hansson



Allmänt. Församlingarnas dagklubbar är fortsättningsvis populära. 11.4.2016 kl. 10:30

notis. Oberoende av lutherska kyrkans ståndpunkt i äktenskapsfrågan kan präster från och med mars nästa år viga par av samma kön. Biskopen i Borgå stift, Björn Vikström, uppmanar till eftertänksamhet. 11.4.2016 kl. 09:53

Semester. Var finns tanken om globalt ansvar? Varför fattar vi inte långsiktiga beslut? Det undrar biståndsorganisationerna efter nyheten att regeringen skär bort ytterligare 25 miljoner i anslag för biståndet. 8.4.2016 kl. 15:21
Kristian Thulesius har föreläst om navigation i många år och blivit bekant med många båtägare i Svenskfinland.

bildtest. Kristian Thulesius är en man som levt med många identiteter. 8.4.2016 kl. 15:19

vänskap. Ett negativt asylbesked betyder ändå inte att kyrkans stöd upphör. 8.4.2016 kl. 14:02

stiftsfullmäktige. Museiverket, Norra Österbottens landskapsmuseum och Ylivieska församling undersöker och dokumenterar kyrkans ruiner under de närmaste veckorna. 8.4.2016 kl. 13:58

Arkitektur. I början av mars misshandlades pastor Patrick Tiainen på väg hem i Karleby. 8.4.2016 kl. 15:06

Borgå stift. Biskopsmötet har diskuterat ökad gästfrihet vid nattvarden. 8.4.2016 kl. 13:59

musik. Sibboförsamlingarna planerar att bygga en kyrka i Söderkulla. 8.4.2016 kl. 12:43
Stan Saanila säger att pjäsen Bländad är som berg-och-dalbanan på Borgbacken: spännande men inte farlig på riktigt.

Byggnadsvård. Stan Saanila debuterar som manusskribent med en religiöst betonad skräckpjäs. Under hela föreställningen är publikens ögon förbundna. 7.4.2016 kl. 00:00
Konsten är att placera ledningarna till sprinklermunstyckena så obemärkt som möjligt i de gamla träkyrkorna. Den här lösningen är från Malax kyrka.

Livet på landet. Borgå stifts församlingar har hand om ett trettiotal gamla träkyrkor, och det är inte alla som har nya sprinklersystem. 4.4.2016 kl. 10:59

bibeln. Tack vare ett brandsäkert kassaskåp klarade sig en del av nattvardskärlen branden i Ylivieska kyrka oförstörda. 4.4.2016 kl. 10:51

Skottland. FILM. Först låses ytterdörren till det stora trähuset på den turkiska landsbygden. Telefoner och datorer plockas bort. Så småningom portförses trapphuset. Till sist svetsas galler för fönstren. Orsaken? Fem växande systrars kyskhet ska bevaras – till varje pris. 1.4.2016 kl. 15:32

notis. Kyrkan i Ylivieska ska byggas upp på nytt, har fullmäktige i Ylivieska församling enhälligt beslutat. 1.4.2016 kl. 15:26

Test. Församlingarna i Borgå donerar 10 000 euro till återuppbyggnaden av kyrkan i Ylivieska. 1.4.2016 kl. 15:22

Hanna och hennes kollegor, en pingstpastor, en imam, en serbisk ortodox präst och en diakon, är de enda som får röra sig fritt på fängelset. Men det är många säkerhetsåtgärder att hålla i åtanke.

FÄNGELSEPRÄST. Hanna Backman har gjort resan från en frikyrka i Österbotten via journalistik i Helsingfors och kriminologstudier i England till jobbet som fängelsepräst i Stockholm. Hon har hittat sitt kall. – Det var som att något ploppade ner från huvudet till hjärtat – det här vill jag göra. 31.12.2021 kl. 15:40
Jan-Erik Andelin börjar jobba på Kyrkpressen i februari.

NYANSTÄLLNING. Från den 1 februari 2022 förstärker Kyrkpressen den redaktionella bemanningen då Jan-Erik Andelin ansluter till tidningen. Jan-Erik Andelin kommer närmast från KSF Media där han jobbat sedan 2004, bland annat som chefredaktör på Borgåbladet, på Hufvudstadsbladets ledaravdelning samt som tidningens korrespondent i Stockholm. 28.12.2021 kl. 19:34
Siv Jern och Barbro Eriksson har båda stor sakkunskap och lång arbetserfarenhet, nämner biskop Bo-Göran Åstrand i motiveringen.

UTNÄMNING. Barbro Eriksson och Siv Jern har utnämnts till prostar. 16.12.2021 kl. 12:31
Just nu fylls Jessica Högnabba-Akins dagar av vagnspromenader, men om ett drygt år börjar hon på nya jobbet.

SJUKHUSPRÄST. Jessica Högnabba-Akin är ny sjukhuspräst på Kvinnokliniken i Helsingfors. Hennes egna erfarenheter av sjukhus har lärt henne att inte komma med klichésvar vid svåra frågor. 15.12.2021 kl. 15:59
Tina Westerlund klarar det mesta i vardagen själv. Men det tog tid att smälta att hon behöver rullstol.

anpassning. Tina Westerlunds jultraditioner har förändrats många gånger om, det har också hennes liv. Sjukdomar, att bli rullstolsbunden och att flytta från ett kärt hem har krävt stor anpassningsförmåga. – Jag hoppas mina barn har sett att det går att komma igenom svårigheter. 15.12.2021 kl. 10:32