Helsingfors förvaltningsdomstol upphäver Petrus församlings val av kyrkoherde. Församlingsrådet anses ha diskriminerat Monica Heikel-Nyberg utifrån kön och ålder när det valde församlingspastor Daniel Björk från den egna församlingen till ny kyrkoherde. Valet skedde genom indirekta val i oktober 2014.
Känner lättnad
Förvaltningsdomstolen ser inte tillräckliga motiveringar i församlingsrådets beslut till varför Björk skulle ha varit bättre lämpad, trots att Heikel-Nyberg hade betydligt större meriter och ledarerfarenhet. Jämförelsen av kandidaterna i beredningen får kritik för att ha varit vinklad och favoriserande av den ena kandidaten. Monica Heikel-Nyberg besvärade sig över beslutet. Sedan valet gjordes har hon fått tjänst som kaplan i Johannes församling. Daniel Björk har skött kyrkoherdetjänsten i Petrus som tf.
Utslaget från Helsingfors förvaltningsdomstol kom nu juli.
– Beslutet ger mig rätt i min upplevelse av att vara orättvist behandlad, säger Heikel-Nyberg.
Samtidigt betonar hon att det inte handlar om personkritik av motkandidaten.
– Det är inte människorna det är fel på utan en beslutsprocess som förts på ojämlika grunder.
Heikel-Nyberg är nöjd över det nu finns tydliga riktlinjer för framtida val.
Möjligheten att låta församlingsrådet välja kyrkoherde i stället för att ordna val för hela församlingen är rätt ny. Den kom med en kyrkolagsändring som trädde i kraft vid årsskiftet 2014. Petrus församling var en av de första som använde sig av valsättet.
Oklart vart beslutet leder
Församlingsrådet i Petrus kommer nu att sammankallas trots semestertider. Vice ordförande Caroline Sandström anser att rådet måste bemöta utslaget som grupp. Hon vill inte kommentera saken utan hänvisar till att rådet sammanträder i slutet av juli.
– Eftersom det är ett beslut som rådet fattade tillsammans så är det också rådet som ska bemöta domstolens utslag.
Monica Heikel-Nyberg säger å sin sida till Kp att hon måste överväga om det finns förutsättningar för henne att jobba i Petrus.
Lagfarne assessorn vid domkapitlet i Borgå stift, Lars-Eric Henricson säger att beslutet om upphävningen innebär att det nu inte finns något val längre. Om inte församlingen väljer att överklaga utslaget måste valet göras om.
I sitt beslut förkastar domstolen också Petrus församlingsråds yrkande på att handlingarna i ärendet ska hållas hemliga.
Dessutom döms församlingen att betala Heikel-Nybergs rättegångskostnader.