För få uppställa kandidater gör att församlingsmedlemmarna i Pedersöre inte får rösta in nya förtroendevalda. Trots många aktiva medlemmar blev det sämjoval i Pedersöre församling.
– Min bedömning är att det handlar om en informationsmiss, säger Krister Mård som är avgående viceordförande i församlingsrådet.
– De har inte förstått att det hänger på dem om det blir tillräckligt många kandidater eller inte.
Hans Häggblom är kyrkoherde i Pedersöre församling. Han bekräftar att det är ett generationsskifte på gång.
– Tidigare fanns det tre betrodda personer i församlingen som såg till att det fanns kandidater, men flera av dem har gått ur tiden. Min grundtanke var att få nya, yngre människor engagerade.
Han berättar att han försökte vara så tydlig som möjligt med informationen.
– När vi informerade delade jag ut det material man behöver för att bilda valmansföreningar, med allt det innebär. Det jag delade ut hade åtgång. Samtidigt ville jag inte styra allt för mycket hur människor ska agera. Det kan man som tjänsteman inte göra då de som ska bestämma om ens eget arbete ska utses.
Han konstaterar att medlemmarna fått information genom officiella kungörelser och haft möjlighet att engagera sig. Häggblom säger att alla får se sig i spegeln, men också att resultatet av sämjoval inte ska föraktas.
– Resultatet av ett sämjoval kan många gånger vara bättre än ett riktigt val. Vi kommer att ha elva av tolv platser besatta. Vi har visserligen inga suppleanter, men vi får ett bra församlingsråd med flera nya och förhållandevis unga medlemmar. Bara en person är äldre än jag är, och jag är 57 år.
På det stora hela har han funderat på om tiden inte sprungit ifrån den här typen av val.
– Vi får snart inse, både i samhället men framför allt i det kyrkliga, att den tiden är förbi när man påverkar genom att skriva en siffra på ett papper. Jag tror att vi inom en snar framtid kommer att märka att det här inte längre fungerar i vår demokrati.
Han tycker att kyrkan kunde gå i bräschen och utveckla en ny form för medlemmarnas möjligheter att påverka och vara delaktiga.
– Jag skäms lite när jag märker hur man från Kyrkostyrelsens håll lyfter fram möjligheten att påverka. Det är ju väldigt lite man kan göra på beslutsnivå.
Han hänvisar till att det krävs kunskap i administration för att kunna påverka, att det mer och mer är tjänstemännen som bestämmer.
Tänker du dig att det nya församlingrådet i Pedersöre församling har någon makt?
– På det lokala planet hoppas och önskar jag innerligt att vi gemensamt ska kunna påverka och föra församlingens bästa framåt. Det är min förhoppning och det jag arbetar för. Men jag förstår också dem som inte tycker att deras möjlighet att påverka blev det de tänkt sig.