Efter gymnasiet var Janette Lagerroos skoltrött. Hon hade en bild av universitetsstudier som något svårt och högtflygande. I stället gick hon en tvåårig utbildning och blev merkonom. Hennes CV inkluderar bland annat städ-, restaurang- och kontorsjobb. Ett par år jobbade Lagerroos på en fabrik som tillverkar byggelement.
– I brist på bättre, kommenterar hon, men tillägger mer positivt: Där hittade min man mig.
Efter en tids arbetslöshet fick Lagerroos höra att församlingen behövde en vikarierande vaktmästare. Hennes blandade arbetserfarenhet visade sig vara den perfekta utbildningen för jobbet. Vikariatet blev en fast anställning och åtta år i församlingen.
När Lagerroos tröttnade på stämningen på arbetsplatsen sökte hon sig vidare. Det blev ett år på en begravningsbyrå, sedan en tid vid bensinstationen i Nagu.
– Men jag drogs tillbaka till kyrkan, det var där jag ville vara.
Hon sökte åter jobb som kyrkvaktmästare, denna gång i Pargas, och började studera vid Öppna universitetet.
– Jag insåg att jag måste utbilda mig om jag vill jobba i kyrkan på riktigt.
För ungefär ett och ett halvt år sedan bestämde sig Lagerroos för att det var nu det gällde. Hon ville börja studera på heltid. Hon fick ledigt för att kunna studera tre terminer. Nu jobbar hon på sin kandidatavhandling.
Grekiska och gudstjänstliv
Lagerroos trivs med studierna. De tankar hon hade om universitetsstudier efter gymnasiet har inte uppfyllts. Det är också annorlunda att studera som vuxen.
Eftersom Lagerroos inte bor i Åbo har det inte blivit så mycket studieliv, men hon försöker ändå få ut det mesta av det när hon har chansen.
– Jag blev vald till årets gulnäbb ifjol. Det är jag ganska stolt över.
Våga pröva på, är Lagerroos budskap till den som funderat på eller drömt om att studera vidare.
– Om man vill det tillräckligt mycket ska man nog våga. Man blir inte yngre. Det spelar ingen roll om du jobbar eller studerar, åren går ändå. Om fem år kan du ha en ny utbildning i stället för att bara förfasa dig över att du blir äldre.