Det bekräftar Rolf Steffansson, direktör för Finska Missionssällskapets utrikesavdelning.
– Det var inte meningen från början heller. De kommer att arbeta som biståndskoordinatorer direkt underställda FMS. De ska stöda och ge råd åt våra partners som gör biståndsarbetet i regionen.
Samarbetspartnerna i Kambodja är informerade om parets civilstånd.
– Vi har diskuterat saken med dem och berättat hur situationen är. Vi har gått öppet tillväga.
Steffansson understryker att samarbetsorganisationerna i Kambodja inte vägrat att ta emot dem.
– Från deras sida sett är det okej att de kommer så länge de jobbar med samhälleligt eller socialt arbete. De kommer inte att delta i kyrkans förkunnelsearbete. Även om en av männen är prästvigd kommer han inte att vara präst i de lokala kyrkorna.
Hade man kunnat skicka ut dem till ett motsvarande jobb i Afrika?
– Inte i de länder vi arbetar. I Afrika kommer arbetstillståndet också från den lokala kyrkan.
Besvikna reaktioner
Reaktionerna på välsignelsen av det homosexuella paret som missionärer har inte låtit vänta på sig. Telefonerna på Finska Missionssällskapet har gått varma.
– Många privatpersoner har ringt, säger understödskoordinator Britt-Helen Lindman vid den svenska sektionen. De har inte varit arga, utan de flesta har uttryckt sin besvikelse.
Också Steffansson har fått ta emot samtal.
– Många har frågat hur det kommer sig och vad som är i bakgrunden. Det har varit förundran, ilska men också uppmuntran.
– Lättare veckor på jobbet har jag haft. Det är stora känslor i rörelse och det kräver energi att möta dem.
Som ett svar på de många frågorna sände missionssälskapets direktor Seppo Rissanen ut ett brev till kyrkoherdarna senaste vecka. I brevet förklarar han med hänvisning till Finlands lag och FMS anställningsprinciper varför man sänt ut paret. Han ber om förbön för diskussionen om homosexualitet i kyrkan och för fortsatt ekonomisk stabilitet för FMS.
Rissanen avslutar brevet med att uttrycka en förtröstan på att församlingen kommer att stöda FMS också i framtiden.
– Vi gör alltid en helhetsbedömning vem vi skickar ut och vart utgående från arbetsuppgifterna, lagstiftningen och hur omgivingen i det mottagande landet ser ut, säger Steffansson. Vi går också igenom understödssituationen. Det är en omfattande prövning vi gör vid varje sändning. Det beror på många faktorer.
Vilka församlingar som lovat understöda paret vet Steffansson inte. I offentligheten har Vandaforsens församling nämnts. Men det formella beslutet där saknas ännu.
Linjedragningen har också ändrat i enlighet med lagstiftningen. Till exempel är det inte längre något automatiskt hinder för en missionär att gifta sig lokalt och fortsätta jobba på missionsfältet.
Utsjoki bryter samarbetet
Senaste vecka beslöt kyrkorådet i Utsjoki församling enhälligt att bryta samarbetet med missionssällskapet. Frågan har beretts sedan slutet av maj när missionärsplanerna blev offentligt kända.
Läs hela artikeln i papperstidningen
Får inga uppdrag i Kambodjas kyrka
Missionärsparet som lever i registrerat parförhållande får inga uppgifter i kyrkan i Kambodja. De kommer att arbeta med biståndsarbete direkt underställda FMS.
20.6.2013 kl. 09:00
20.6.2013 kl. 09:00
Johan Sandberg